headershadow

Latest Blogposts

Het ondiepe | Hoe onze hersenen omgaan met internet

Het ondiepe Hoe onze hersenen omgaan met internetHet ondiepe, hoe onze hersenen omgaan met internet, van Nicholas Carr gaat, zoals de titel al aangeeft, over de verandering van onze hersenen door het gebruik van internet.

Sommige uitvindingen, betoogt Carr, veranderen de structuur van de hersenen. De klok, de kaart, de boekdrukkunst en nu het Internet hebben niet alleen de wereld veranderd, maar ook hoe we denken.

Dat komt door de plasticiteit van de hersenen. Het is nog niet zo lang bekend dat ook bij volwassenen de hersenen zichzelf constant vormen. Iets leren is in feite niks anders dan het vormen en versterken van verbindingen tussen hersencellen. Verbindingen die niet gebruikt worden verzwakken, zodat je dingen vergeet of verleerd.

Het internet, met zijn interactiviteit en overweldigende hoeveelheid aan informatie, dwingt onze hersenen zich aan te passen. We zijn beter in staat om met veel informatie om te gaan, maar dat gaat ten koste van ons concentratievermogen en geheugen.

Het boek heeft een beetje een waarschuwende toon. Nicholas Carr vind het duidelijk jammer dat er vaardigheden verloren gaan. Gelukkig benadrukt hij ook dat het internet ons nieuwe mogelijkheden geeft, en geeft hij toe dat hij zelf ook niet zonder zou kunnen.

Alle kanten van het onderwerp worden belicht, persoonlijk, filosofisch, historisch, wetenschappelijk, en ook een concreet voorbeeld aan de hand van Google. Nicholas Carr heeft voor dit boek duidelijk veel research gedaan, de informatie is inzichtelijk gebracht en onderbouwd met goede bronnen.

Dit boek geeft een duidelijk ander geluid dan andere boeken over het internet. Vooral daarom raad ik het aan voor iedereen die iets met moderne communicatie te maken heeft, als je je tenminste nog door 280 pagina's zonder plaatjes en hyperlinks kan worstelen.

Klik hier om het boek 'Het ondiepe - Hoe onze hersenen omgaan met internet' te bestellen via www.boeken-kopen.nl.

Succesvol worden op Internet?
Download nu GRATIS e-book "Succes met Internet"
We hate spam just as much as you

Maarten Groensmit is de rechterhand van Ian Muller bij Windkracht62. Met zijn brede technische kennis neemt hij de uitdagingen van de website en techniek voor zijn rekening, en denkt hij mee over de strategie om van Windkracht62 een succes op het internet te maken.
Meer over

0 reacties op “Het ondiepe | Hoe onze hersenen omgaan met internet

Plaats een reactie


*