headershadow

Latest Blogposts

Business Model Canvas helpt bij ontwikkelen nieuwe business

Businessmodel canvas

Ik gebruik het Business Model Canvas om samen met ondernemers businessmodellen te ontwerpen.

Het is een methode waarmee je een compleet overzicht creëert van alle mogelijkheden om te innoveren.

Dat werkt zo eenvoudig, dat ik iedereen kan aanraden er zelf mee te experimenteren!

Het Business Model Canvas omvat de negen belangrijkste onderdelen van je bedrijfsvoering. Deze zijn ondergebracht in drie segmenten: de relatie met de buitenwereld, de organisatie en de financiële huishouding.

Het Business Model Canvas in één oogopslag

Dat klinkt ingewikkeld, maar met dit model kun je in één oogopslag zien hoe alles binnen je bedrijf met elkaar samenhangt. Alex Osterwalder ontwikkelde het model samen met 470 experts uit 45 landen. Hij legt in drie minuten uit hoe het werkt:

Je kunt het model op meerdere manieren gebruiken. Eerst werk je met de losse onderdelen en ontdek je het belang daarvan. Hiermee ontwerp je nieuwe producten en diensten binnen de bestaande bedrijfsvoering.

 Je concurrenten verslaan

Op het tweede niveau breng je de negen onderdelen met elkaar in verband. Hiermee realieer je echt innovatieve modellen. Je blijft concurrenten voor die op het eerste niveau bewegen. Een mooi voorbeeld hiervan is Microsoft.

Bill Gates begreep eerder dan wie ook dat je niet het beste product hoeft te ontwikkelen, zolang je het distributienetwerk beheerst.

Waneer je dit vaak doet, ga je patronen herkennen en ontdek je de dynamiek achter een bepaald soort model. Als je die kennis toepast, kun je bewust een heel nieuwe business ontwikkelen volgens een voorafgekozen beproefd model.

In een gesprek met Steve Blank laat Alex Osterwalder zien hoe dit in zijn werk gaat:

Wanneer je voor het eerst een businessmodel ontwerpt raad ik je aan om op het eerste niveau te beginnen. Al doende ontdek je stap voor stap de verbanden tussen de negen onderdelen.

Beproefde innovatie

Ben je toe aan een nieuwe stap binnen je bedrijf? dan kun je het boek kopen dat Alex Osterwalder en zijn expertgroep hierover hebben geschreven: de Business Model Generatie. Via deze link kun je het boek inzien, downloaden of bestellen:

http://www.businessmodelgeneration.com/book

In de ondernemers bibliotheek vindt je een recensie over de Business Model Generatie. Kijk ook in de kennisbank bij Business Model Canvas voor meer uitleg over het model.

Ontwerp je businessmodel samen met Windkracht62!

Met Windkracht62 ontwikkel ik sinds 2011 businessmodellen op basis van het Business Model Concept. Inmiddels hebben we tientallen innovatieve modellen ontworpen voor heel verschillende bedrijven.

Daarbij gaan we te werk volgens een beproefde methode. We brengen de ondernemer met enkele experts uit zijn niche samen. Met deze expertgroep doorlopen we de cruciale stappen om te komen tot vernieuwende inzichten.

We zorgen voor de juiste creatieve setting. We brengen verband aan tussen alle onderdelen van de business. We screenen de innovatieve kansen, met name die met internet. We leggen verschillende modellen naast elkaar. En we geven advies welk model het meest geschikt is.

Uit ervaring kan ik je verzekeren dat dit echt fantastisch werkt.

Download eerst mijn Gratis E-Book!

Wil je direct aan de slag met een eenvoudig business model? En wil je dat gebruiken als aanzet voor de vernieuwing van je complete internet bussiness?

Ebook - Wind, Web, Winst - Business met Internet

Download dan vooral eerst mijn gratis E-Book 'Wind, web, winst!'. Daarin leg ik in 17 stappen uit er nodig is om een online business van A-Z op te zetten. Je kunt het boek hier downloaden.

 

Succesvol worden op Internet?
Download nu GRATIS e-book "Succes met Internet"
We hate spam just as much as you

Ian Muller is eigenaar van Windkracht62, strategisch adviseur en innovatiemanager. Windkracht62 biedt een platform aan ondernemers, instellingen en uitgevers die internet met succes willen inpassen in hun business. Met meer dan 20 jaar ervaring in de publicatie en media branche helpt en coacht hij ondernemers met hun bedrijf.
Meer over

4 reacties op “Business Model Canvas helpt bij ontwikkelen nieuwe business


Comment author said

Door one page website seo op 11 januari 2013 om 00:34

It's strange to find out how many different blogs the internet has on this topic. I don't know if I'll need to come back here, but it's nice to know I
found the one that provides a lot of helpful stuff if this ever comes up for me another time

 

Plaats een reactie


*