headershadow

Latest Blogposts

Stop de Ratrace als Ondernemer door een Passief Inkomen op te bouwen

ratrace

Als beginnende ondernemer herken je wellicht het gevoel gevangen te zitten in een ratrace. Je werkt keihard en toch kom je niet vooruit met je bedrijf.

Dit komt vaak door een hardnekkig misverstand. Wie zijn baan opzegt om een bedrijf te starten staart zich meestal blind op het terugkrijgen van het maandelijkse inkomen dat hij als werknemer had.

Maar het opzetten van een succesvol bedrijf betekent juist dat je daarmee overvloed creëert!

Voor ik uitleg hoe je dat doet, eerst wat meer over die ratrace. Die begint al wanneer je start met je eerste baan. Je krijgt dan te maken met een vast inkomen. Daarmee creëer je een lifestyle.

En hoe beter het je vergaat, hoe hoger je lifestyle wordt. Neem als voorbeeld het aangaan van een relatie. Vaak verdubbeld dan het inkomen, terwijl de gezamenlijke kosten omlaag gaan. En toch weten jij en je partner binnen de kortste keren weer net zoveel uit te geven als er binnenkomt.

Dat kan zijn aan een nieuwe bank, een grotere televisie of een verre reis. Meestal maak je de grootste klap door het kopen van een huis. Om dat te kopen, neem je een hypotheek. Daarmee raak je belast met schuld. Door het van overheidswege verstrekte belasting voordeel wordt dat gestimuleerd door je financiële adviseurs.

Gevangen in een gouden kooi!

Vroeger was dat geen probleem. De huizenprijzen stegen, je huis werd meer waard en je bouwde zo een reserve op voor later. Tegenwoordig staan de huizenprijzen permanent onder druk. Met huizenbezit bouw je dus geen of veel minder waarde op.

Daarna komen er wellicht kinderen. Die verhogen de lifestyle gedurende de volgende 25 jaar permanent. In het begin hebben ze nog niet veel nodig. Maar al snel willen ze een eigen kamer. Ze gaan naar school, muziekles, sport, ... je hebt een groter huis nodig. Gaat vaker en duurder op vakantie.

Je inkomen groeit in die jaren, maar feitelijk blijf je op nul steken. Je zit gevangen in de vicieuze cirkel die we de ratrace noemen. Mijn eigen ervaring daarbij was dat ik in een gouden kooi gevangen zat. Om daar uit te breken zegde ik mijn baan als uitgeefdirecteur op en werd zelfstandig ondernemer.

De grote fout van veel startende ondernemers

Toen maakte ik een klassieke fout. Het leek me heerlijk om verder te gaan zonder een team te managen. Als zelfstandig ondernemer deed ik alles weer zelf en liet me per uur betalen. Feitelijk bleef ik daarmee gevangen in de ratrace, maar nu zonder gouden kooi.

Tel maar mee. Mijn inkomsten waren weliswaar verhoogd, maar ik moest er veel harder voor werken en mijn uitgavenpatroon bleef ongewijzigd. Al snel kreeg ik in de gaten, dat dit een heel gevaarlijke situatie was. Want wat als er eens een paar maanden geen opdrachten binnen kwamen?

Na een paar tegenvallers gooide ik het roer radicaal om. Allereerst versoberde ik mijn lifestyle. Kleiner huis, minder vakantie, vaker zelf koken. Dit loste echter het werkelijke probleem nog niet op.

Hoe bouw je een passief inkomen op?

Pas daarna realiseerde ik me dat ik mijn bedrijf een stabielere basis moest geven. Naast het maandelijkse inkomen, verworven door te werken per uur, bouwde ik aan een systeem, waardoor ik een passief inkomen opbouwde.

Zo'n passief inkomen creëer je door één keer een product of dienst te ontwikkelen, waar je daarna telkens weer revenuen uit ontvangt. Dat kan bijvoorbeeld een boek zijn dat je een keer schrijft en daarna jarenlang verkoopt. Of een abonnement op een dienst die je vrijwel helemaal hebt geautomatiseerd. Of een online training die je met behulp van video, audio en of PowerPoint samenstelt.

Met zo'n product of dienst overstijg je werkelijk de zorg om je maandelijkse inkomen. Natuurlijk blijf je ook je uren maken. Maar het passieve inkomen zorgt er voor dat je werkelijk onafhankelijk kan opereren.

Herken je deze situatie? Deel dan je ervaringen in het commentaarveld hieronder.

Ken je ondernemers, die gevangen zitten in deze ratrace? Ik help ze graag met het (her)ontdekken van hun werkelijke ondernemerschap.

Ik ben bereikbaar via 06-51693304

Succesvol worden op Internet?
Download nu GRATIS e-book "Succes met Internet"
We hate spam just as much as you

Ian Muller is eigenaar van Windkracht62, strategisch adviseur en innovatiemanager. Windkracht62 biedt een platform aan ondernemers, instellingen en uitgevers die internet met succes willen inpassen in hun business. Met meer dan 20 jaar ervaring in de publicatie en media branche helpt en coacht hij ondernemers met hun bedrijf.
Meer over

2 reacties op “Stop de Ratrace als Ondernemer door een Passief Inkomen op te bouwen


Comment author said

Door Najat Berrzal op 6 februari 2014 om 21:31

'Makkelijk gezegd dan gedaan' is hier van toepassing.

waar moet jw beginnen? En dan bedoel ik puur praktisch. Ik schrijf een boek of een reeks korte verhalen en gooi dat op het internet. Waar gooi ik dat op interneten hoe haal je mensen over hun pinpas te pakken?

 

Comment author said

Door Ian op 5 maart 2014 om 17:44

Dat is inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan Najat. In de 'aanbevolen artikelen' vind je meer tips hoe je dit aanpakt. En lukt het je niet helemaal zelf, neem gerust even contact op, dan leg ik je uit welke stappen je als eerste kunt zetten. Veel succes in elk geval.

 

Plaats een reactie


*