headershadow

Latest Blogposts

Business Partners

De meeste ondernemers zoeken strategische business partners om een of meer cruciale aspecten binnen hun business model te verzorgen. De gedachte hier achter is dat jij je als ondernemer vooral concentreert die activiteiten als onderdeel van het business model waarin jouw bedrijf kan uitblinken.

Je kijkt dan eerst welke bronnen en bijbehorende activiteiten allemaal benodigd zijn om de gewenste toegevoegde waarde voor je klanten te creëren. Daarna besluit je welke van die activiteiten je zelf doet en welke je uitbesteed.

Apple deed dat bijvoorbeeld door de iPod in fabrieken te laten produceren en contracten te sluiten met platenmaatschappijen voor het inkopen van muziek. Zelf concentreerde het bedrijf zich op de ontwikkeling van producten, marketing en sales.

Drie aanleidingen voor het vinden van business partners

Fabriek China

Apple laat zijn producten maken in fabrieken van andere bedrijven. Zelf houden ze zich vooral bezig met de ontwikkeling, marketing en verkoop van hun producten.

In het algemeen zijn er drie soorten redenen om partners bij je business te betrekken:

  1. Schaalvoordeel
  2. Beperking risico
  3. Specialisatie

Je kunt daarbij kiezen uit een aantal constructies:

  • Strategische allianties (met concurrenten of niet concurrenten)
  • Joint ventures (om nieuwe business samen te ontwikkelen)
  • Koper/leverancier relaties (die betrouwbare leveranciers waarborgt)

Het belang van business partners

Het belang van strategisch partnerschap is groot en neemt toe naarmate je als bedrijf werkelijk verschil wilt maken. Jij als ondernemer bepaalt daarbij hoe je zelf in de business wilt staat. Dat inzicht verwerk je in je business model. Om dat te doen kun je gebruik maken van het Business Model Canvas (zie betreffende item).

Voor jouw onderneming is dit een heel belangrijk keuzemoment. Je bepaalt hiermee het aandeel dat jij als ondernemer zelf hebt in je business en het aandeel dat je anderen toevertrouwd.

Succesvol worden op Internet?
Download nu GRATIS e-book "Succes met Internet"
We hate spam just as much as you

Maarten Groensmit is de rechterhand van Ian Muller bij Windkracht62. Met zijn brede technische kennis neemt hij de uitdagingen van de website en techniek voor zijn rekening, en denkt hij mee over de strategie om van Windkracht62 een succes op het internet te maken.
Meer over

0 reacties op “Business Partners

Plaats een reactie


*