headershadow

Latest Blogposts

D5-D3 Model

Om de start van je bedrijf in de praktijk makkelijker te maken heb ik een ezelsbruggetje ontwikkeld, het D5-D3 model.
Voor mij staat D5 voor de vijf belangrijkste fasen bij het ondernemen.

1. Dromen

Wanneer je begint met (het herijken van) je onderneming. Doe dan eerst inspiratie op. Begin je onderneming met een droom.
Deel die droom met anderen door samen een business model te creëren. Zo krijg je een beeld van de contouren van je nieuwe bedrijfsvoering.

2. Denken

Denk vervolgens na over de vraag wat de huidige positie is van je bedrijf. Stel zo objectief mogelijk vast hoe je business er op alle fronten voorstaat.
Op die manier kun je de koers uitzetten van waar je staat naar het doel dat je voor ogen hebt. Dat doe je door een duidelijke strategie op te stellen.
Je doel zal eerst nog vaag zijn. Er zullen obstakels op je weg komen. En de wind zal soms wegvallen, dan weer tegenzitten of zelfs stormachtig zijn. Het is dus zaak dat je al varend, telkens de koers (lees strategie) bijstelt.

3. Durven

Essentieel is om niet te blijven hangen in het denken. Waag de sprong in het diepe en steek van wal. Juist omdat het doel je in eerste instantie nog niet helder voor ogen staat, is de verleiding groot nog even door te denken. Fout!
Wie blijft hangen in het denken, merkt dat het doel daarmee niet dichterbij komt. Durf dus daadwerkelijk een begin te maken. Alleen dan maak je kans dat je dichter bij je het doel komt. En dat je doel naarmate je vordert op je tocht, steeds helderder wordt.

4. Doen

Dit werkt als volgt. Je weet precies waar je staat. Aan de horizon heb je vaag het doel voor ogen. Je zet koers en waagt de eerste stap.
Het is van belang dat die eerste stap bescheiden en overzichtelijk is. Zo ga je verder, stap voor stap. En na een paar passen, kijk je opnieuw waar je staat en blik je vooruit naar het doel op de horizon. En je stelt je koers bij en zet weer een paar stappen.

5. Doorzetten

Om daadwerkelijk succes te hebben, moet je doorzetten. Na het durven is dit de lastigste fase. Want nu komt het aan op focus, op niet aflatende energie, op het overwinnen van tegenslagen, op het incasseren van verlies, voordat de weg naar winst wordt gevonden.

Omdat de grootste uitdaging ligt in fase 3 en 5 verkort ik D5 graag tot D3: dromen en durven door te zetten. Wie zich daar aan houdt boekt gegarandeerd succes.

Succesvol worden op Internet?
Download nu GRATIS e-book "Succes met Internet"
We hate spam just as much as you

Maarten Groensmit is de rechterhand van Ian Muller bij Windkracht62. Met zijn brede technische kennis neemt hij de uitdagingen van de website en techniek voor zijn rekening, en denkt hij mee over de strategie om van Windkracht62 een succes op het internet te maken.
Meer over

0 reacties op “D5-D3 Model

Plaats een reactie


*