headershadow

Latest Blogposts

Recept voor je succes strategie: het Marketing strategie canvas

Met je business model schets je in grote lijnen de aard van je business. Wanneer je dat hebt gedaan, ga je die grove schets inkleuren. Dat doe je door een uitgewerkte succes strategie op te zetten.

Daarmee zet je tegelijk je marketing strategie op. Hiervoor gebruik ik een eenvoudig hulpmiddel dat in één oogopslag overzicht biedt: het Marketing Strategie Canvas.

Marketing-Strategie-Windkracht62

Marketing strategie opstellen: stap voor stap te werk gaan

Veel ondernemers en hun strategische adviseurs doen alsof het ontwikkelen van een goede marketing strategie een staaltje van hogere wiskunde is. In mijn ogen is dat onzin.

Om een goede strategie uit te werken moet je vooral veel kennis hebben over je niche, je eigen positie in de markt en die van je concurrenten.

Die kennis kan iedereen verzamelen. Daarna is het een kwestie van rustig analyseren om de hoofdlijnen er uit te halen en op een rijtje te zetten.

Hoe werkt het Marketing strategie canvas

Met dit canvas zet je alle gegevens uit de markt in het linker kwadrant. In het bovenste kwadrant geef je op hoofdlijnen aan waarin jouw internet business of project sterk en zwak is. In het onderste zet je op hoofdlijnen waarin je onderneming van buitenaf wordt bedrijgt en waar de kansen voor het oprapen liggen.

Uit de informatie in deze drie kwadranten destileer je de startegie door de sterke en zwakke punten, bedreigingen en kansen achter elkaar uit te schrijven tot enkele kernachtige zinnen. Dit doe je met behulp van de  SWOT-analyse (zie betreffende item).

Dan volgt het enige lastige onderdeel: het formuleren van de propositie, de meest kernachtige omschrijving van de door jou toegevoegde waarde. Hiermee verbind je de positionering: een omschrijving van je totale aanbod aan producten, diensten en communicatiemiddelen.

In afzonderlijke items licht ik alle onderdelen van het canvas nader toe. Samen vormen ze de weg naar jouw eigen succes strategie

Succesvol worden op Internet?
Download nu GRATIS e-book "Succes met Internet"
We hate spam just as much as you

Maarten Groensmit is de rechterhand van Ian Muller bij Windkracht62. Met zijn brede technische kennis neemt hij de uitdagingen van de website en techniek voor zijn rekening, en denkt hij mee over de strategie om van Windkracht62 een succes op het internet te maken.
Meer over

0 reacties op “Recept voor je succes strategie: het Marketing strategie canvas

Plaats een reactie


*